Siimojen hoito

Siirry alas

Siimojen hoito

Viesti  kps lähetetty Ke 11 Joulu 2013, 19:17

Tuo kinkun sulatusaika lähenee ja joutoaika lisääntyy. Siitä osan voisi käyttää siimojen puhdistukseen. Olisivat kerrankin ajoissa valmiit ennen kauden alkua. Tässä eräs ohje:

PERHOSIIMAN PUHDISTUS

Kuten kaikki muu, perhosiimakin likaantuu ja se on aika ajoin puhdistettava hellävaraisesti - kahdesta viiteen kertaan kaudessa. Tarvitaan kaksi astiaa – ämpäriä tai pienempiä vastaavia, mietoa nestemäistä astianpesuainetta, lämmintä vettä, esim. mikrokuituinen puhdistusliina ja pari pehmeää kangastilkkua.

Poistetaan aluksi kierteet siimasta.

Vaihe 1: Siima laitetaan pesuaineliuokseen likoamaan 5 - 30 min likaisuudesta riippuen. Tämä on välttämätöntä suolavedessä ja mutaisilla rannoilla kalastettaessa. Siima likaantuu myös kalastusvedessä siinä olevan levän, pölyn ja muiden partikkelien vuoksi.
Siima pyyhitään puhdistusliinalla puhtaaksi ja laitetaan puhtaaseen huuhteluveteen pesuaineen poistamiseksi.
Kuivatessa hangataan loppu lika pois vähän karhealla tilkulla esim. Chifonet tai Wonder Cloth. Siima lasketaan puhtaaseen kuivaan astiaan.

Vaihe 2: Jos siima on oikein likainen ja kurainen, niin päällysteessä olevat mikroskooppiset huokoset täyttyvät kurasta ja muusta töhnästä. Tällöin pelkkä kostealla rievulla pyyhkiminen ei riitä. Nyt pitäisi käyttää hienoisesti hiovaa välinettä kuten siiman puhdistukseen kehitettyä RIO:n Wonder Cloth (n. 5 € / 4 kpl). Tämä poistaa syvällä olevat liat vahingoittamatta siimaa.
Liina taitetaan kaksinkerroin ja siima vedetään läpi niin monta kertaa, kun likaa irtoaa vaaleaan liinan pintaan. Joskus liinan kostutus auttaa.
Wonder Cloth on kestokäyttötuote, joten pesun jälkeen se on jälleen käyttökelpoinen.

Kelluvat siimat on puhdistuksen jälkeen hyvä käsitellä siimanhoitoaineella liukkauden ja kelluvuuden palauttamiseksi. RIO on kehittänyt tähän aineen nimeltä AgentX, joka on samaa ainetta siiman päällysteen kanssa. Hoitoainetta muutama tippa tilkkuun (tai em. Wonder Cloth – liinaan) ja siiman veto läpi. Annetaan kuivua vähintään puoli tuntia, mutta mieluummin 24 h ennen käyttöä, jonka jälkeen kiillotetaan pehmeällä kankaalla.

Pikapuhdistus:
Kostutetaan Wonder Cloth, taitetaan se siiman ympäri ja vedetään siima niin monta kertaa läpi kunnes vaaleaan pintaan ei enää tartu likaa.

Varoitus: Nykyiset siimat on päällystetty PVC:llä, jossa on useita kemiallisia yhdisteitä. UV-säteet vanhentavat päällystettä ja tekevät sen karheaksi. Prosessi nopeutuu huomattavasti, jos siima on tekemisissä yleisesti käytettyjen kemikaalien kuten aurinkorasvojen, hyttyskarkotteiden ja aerosolien kanssa. Nämä tuhoavat nopeasti päällysteen, joten on syytä välttää niiden joutumista siimoihin.
PVC ei kestä korkeita lämpötiloja. Yli + 60 °C pehmentää päällysteen ja yli + 70 °C tuhoaa sen, joten ei kannata jättää auringon paisteeseen tuulettamattomaan tilaan esim. autoon.

Mukavaa joulunaikaa kuitenkin, ja sitä Uutta Vuotta
Kake
avatar
kps

Viestien lukumäärä : 83
Join date : 24.03.2009
Paikkakunta : Lappeenranta

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa